Saying “hi” to Bulgarian coffee enthusiasts

So this is a short acknowledging of my few Bulgarian readers, so please hang on there 🙂

Прави ми впечатление, че информация за кафе на Български език доста трудно се намира. Аз тук с удоволствие бих помогнала с тази разлика, че не искам да уча никого, а само да информирам българският кафе любител. С други думи, няма да задълбавам (много) в параметри, непознати термини и тн. Ще гледам да пиша просто и ясно и подкрепям всякакъв вид дискусии около кафето.

Не съм в България, затова мога само да споделя как изглежда Българската кафе култура отстрани. Нещо като че ли започва да се случва. Има някакво движение, започват да изникват обещаващи заведения, понятието гурме кафе (от англ. ез. specialty coffee) се мярка насам-натам. Радвам се, наистина и съм готова да се включа в борбата за вдигане качеството на предлаганото кафе в България.

Сега идва въпросът, какво аджеба правя аз и защо изобщо някой би се интересувал от това какво знам аз за кафето. Не се занимавам професионално с кафе (още), но това не значи, че не се интересувам от това какво се случва в бранша, от това как се отглежда, бере, сортира, преработва, купува, продава, внася, пече, мели, приготвя и пие. Писането на български също е опит да обясня по-добре на близки и познати какво толкова намирам в кафето и защо то е такава страст за мен. Ако има отзиви мога да направя отделна рубрика за българските ми писания.

И за да ви шокирам и пробудя интереса във вас, ще ви кажа една тайна: Кафето не е само Арабика и Робуста и не расте в Италия. Ама това да си остане между нас.

Advertisements
3 comments
 1. Veli Mup said:

  Супер,а ти къде си?И как се развива културата там?

  Like

  • Здравей Вели. Аз съм в Швейцария. Тук е много силно влиянието на Италия и също имаме проблеми с “дългото” кафе (т. нар. café créme). Темата е пипкава, не е хубаво да учиш който и да било как да си пие кафето нали 😀 С две думи – културата се развива бавно, много бавно.

   Like

 2. Veli Mup said:

  🙂 Важното е да се наслаждаваш на това което правиш и на това което пиеш.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: